Budapest Brass Kvintett

A Budapesti Rézfúvós Kvintett 1975-ben alakult. Először ifjúsági hangversenyeken léptek fel, majd sikeres próbafelvételt készítettek a Magyar Rádióban, melyet élő hangversenyek követtek.

Nemzetközi karrierjük 1979-ben kezdődött, amikor megnyerték, az első nemzetközi rézfúvós kamarazene versenyt Párizsban, melyet Maurice André-ről neveztek el.

Következő évben már hanglemezfelvételt készítettek az Erato cég kiadásában és rádió felvételt Párizsban a Francia Rádióban (Radio France). Ezt néhány koncert követte és a következő évben már Hollandiában és Németországban is turnéztak.

Első német hanglemezük 1981-ben készült, melyet egy Hungaroton felvétel is követett.

Számos hazai fellépés után meghívást kaptak Olasz és Spanyolországba, majd Finnországba, Svédországba és Dániába. A francia vendégszereplések rendszeressé váltak, melyhez Belgium is kapcsolódott.

1993-ban több koncertet adtak Angliában, ahol Londonban, a BBC Rádióban felvétel is készült.

Utána következett az első tengerentúli meghívás, melyet újabb három követett. Az együttes díszvendégként vett részt a Baltimore-i Rézfúvós Fesztiválon.

1987 novemberében Németországban már a századik fellépésüket ünnepelték.1989-ben újabb USA, majd 1990-ben Japán turné következett.

Németországban az együttes 7 CD felvételt készített és az alábbi Rádiókban koncertezett, vagy felvételre játszott:

  • Radio Bremen
  • Norddeutsche Rundfunk (Hannover)
  • Deutschlandfunk (Köln)
  • WDR-Westdeutsche Rundfunk (Köln)
  • Südwestfunk (Koblenz)
  • Süddeutsche Rundfunk (Stuttgart, Karlsrue)
  • Saarlandische Rundfunk (Saarbrücken)
  • Bayerische Rundfunk (München)

Három alkalommal szerepelt a ZDF német TV csatorna műsoraiban.

Itthon a magyar művek magas szintű tolmácsolásáért a szerzői jogvédő nívódíját, a Magyar Rádió nívódíját kapta a Kvintett, 1986-ban pedig Liszt díjat.

Az együttes repertoárja igen gazdag. A reneszánsztól napjaink zenéjéig különböző stílusokat foglal magában, készítettek CD felvételt hárfa, ütő közreműködőkkel, kibővített kvintettel és 1994-ben a Müncheni Rádió Szimfonikus zenekarának kíséretével is. Hidas Frigyes nekik írt Quintetto Concartante című művét, több Európai nagyváros, többek közt Budapest hangversenytermeiben is gyakran játszották és játsszák a mai napig az Állami Hangversenyzenekarral és a Monarchia Szimfonikus Zenekarral.

Az alábbi magyar szerzők írtak a Kvintett számára Műveket:

Láng István, Balassa Sándor, Lendvai Kamilló, Dubrovay László, Sugár Miklós, Huszár Lajos, Hidas Frigyes, Berki Géza, Farkas Antal, Kalmár László, Sári László, Bogár István, Hollós Máté