Egyesület

A Monarchia Zeneművészeti Egyesület 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy a magyar zenekultúra színvonalának emelését elősegítse, zenei örökségünket ápolja és terjessze szerte a világban. A már világszerte elismert magyar zenekari és fúvós művészet rangját és hagyományait fenntartsa és ápolja. A tagjaiból alakult a Monarchia Szimfonikus Zenekar valamint a Budapesti Rézfúvós Kvintett.

Mind a zenekar, mind a kvintett a hazai életben játszott kiemelkedő szerepe mellett sok külföldi fellépésnek tesz eleget, s ezen rövid idő alatt Európa számos városában ismerhették meg kitűnő művészi színvonalukat. A zenekar tagjai már régóta, egyetemi éveiktől játszanak együtt, a több évtizedes együttműködéssel összecsiszolt, harmonikus zenekari hangzásmódot képviselnek.

Repertoárja a klasszikus művektől, a színpadi műveken keresztül, pl. operák, musicalek, operettek és egy speciális Strauss programtól a modern műfajokig terjed, minden stílusban otthonosan mozog. A zenekar hangsúlyozott figyelmet fordít a kortárs zeneszerzők műveinek megszólaltatására is.

A zenekar számos külföldi és magyar karmester keze alatt csiszolódott, akiknek szaktudása, valamint a zenekar tagjaival való baráti kapcsolata nagyban hozzájárul az együttesek és az egyesület sikeres működéséhez.

Az egyesületi formában működő zenekar tagjaiból formálódó kamara együttesek( Monarchia Kamarazenekar és vonósnégyes ) jelentősen színesítik a repertoárt, ezért a kis falusi templomok, művelődési házaktól kezdve a színházakon, opera házakon keresztül a több ezer embert befogadó multifunkciós termek, arénák, kongresszusi központokig minden fajta igényt feltételező követelménynek eleget tud tenni.